Powerpack til lokomotivdekoder

På lokomotivdekodere kan der i mange tilfælde sættes en powerpack på.
Hermed menes en enhed, der kan levere strøm til dekoderen, hvis forbindelsen til sporet svigter. Og det gør den ofte på grund af snavs på skinnerne, omend kortvarigt. Eller hvis f.eks. sporskiftetungerne ikke er tilsluttet strøm.

Manglende strøm vil få lamper til at blinke, lyd til at hakke og eventuelt stoppe motoren, så lokomotivet går i stå.

Forskellige løsninger

Dette generelle problem har selvfølgelig forskellige løsninger.
I "gamle" dage satte man et svinghjul på motoren, så den kunne fortsætte med at dreje rundt. Dette hjalp samtidig på motorer, der i sig selv ikke kørte særlig jævnt rundt. Og hvis der var lys måtte man acceptere, at det blinkede, men med glødepærer var det ikke så slemt.
Så blev det nyere tider Løsningen blev på det digitale at Fabriksfremstillet materiel vil normalt have en powerpack indbygget.
Og med lys og lyd vil jeg altid anvende powerpack.

Kondensator

Den absolut billigste løsning er at sætte en kondensator på. Brugervejledningen vil sikkert have en beskrivelse af, hvilken kondensator, der kan bruges, og hvorledes den tilsluttes.

Ved DCC kan der være problem med, at den skal demonteres (brug en kontakt) ved kodning, og måske oplades den umiddelbart, når kørestrømmen tilsluttes. Er der for mange af disse kondensatorer på anlægget, kan de bruge så meget strøm, at DCC kontrolenheden tror, at der er kortslutning og derfor afbryder kørestrømmen. Og så får man aldrig startet anlægget.

Powerpack

Den bedste løsning er den powerpack, der er beregnet til den aktuelle dekoder.
Denne kan levere lige så meget kraft som en kondensator, men skal ikke demonteres ved kodning. Samtidig styres den, så den ikke bruger så meget strøm ved opstart og dermed ikke får kontrolenheden til at slukke kørestrømmen.
Nogle powerpacks kan sågar kodes til at vente med opladning til der første gang køres med lokomotivet.

Under alle omstændigheder tager det lidt tid at få opladet den kondensator, der sidder på powerpacken.
På nogle dekodere skal det defineres, at powerpacken skal anvendes.

Når der så er strømafbrydelse, har jeg set 2 muligheder

Afpøvning

Når du skal afprøve, om det virker, skal du huske Herefter kan du prøve at afbryde strømmen, bruge nødstop eller køre hen over et stykke papir.

Denne side er sidst rettet 21-08-2021